Újra rekordszinten a magyar export

Minden idők legmagasabb exportvolumenét és külkereskedelmi többletét érte el a magyar gazdaság 2016-ban. Magyarország kivitelének összértéke 3,1 %-kal nőtt az előző évhez képest, a külkereskedelmi többlet pedig elérte a 10 milliárd eurót.

Magyarország exportja az elmúlt két évben minden eddigi rekordot megdöntött, a hazai kivitel a magyar gazdaságtörténet legmagasabb számait produkálta 2015-ben és 2016-ban. Az export 2016-ban 93,3 milliárd eurót tett ki, mely 3,1 %-os bővülést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A külkereskedelmi többlet 8,1 milliárd euróról 10 milliárd euróra nőtt 2016-ban, mely szintén rekordnak számít.

A tőkebeáramlás is felpörgött: tavaly 71 nagyvállalat döntött magyarországi beruházások mellett. A beruházások eredményeként mintegy 3,2 milliárd eurónyi működő tőke érkezett hazánkba, valamint közel 18 ezer új munkahely jött létre.

A magyar exportsikerekben a Magyar Kormány által meghirdetett külgazdasági stratégia, és az ennek keretében létrehozott exportfejlesztéssel (MNKH), finanszírozással (EXIM) és befektetéssel (HIPA) foglalkozó háttérintézmények is kiemelt szerepet játszottak.

Forrás: kereskedohaz.hu